Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Verschillen tussen een warmtepomp en een gasketel

Het verwarmen van een woning kan met verschillende technieken. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een gasketel voor het verwarmen van een huis. Dit type ketel heeft gas nodig waarmee het huis en het water dat in huis gebruikt wordt verwarmd kan worden. Met een warmtepomp wordt er juist gebruik gemaakt van natuurlijke elementen als water, lucht en aardwarmte. Het gebruik van een warmtepomp heeft verschillende voordelen ten opzichte van een gebruikelijke gasketel. In dit artikel zullen de verschillen en de mogelijkheden dan ook voor jou worden uitgelegd.

Gasketel

De gasketel is een cv-ketel die in veel woningen geïnstalleerd is. Dit type ketel is aangesloten op de centrale verwarming van de woning en zorgt voor warmte in huis. Ook wordt het water dat gebruikt wordt voor wassen en douchen met behulp van deze installatie verwarmd. Om dit te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van gas. Het gas komt in de ketel tot ontbranding en verwarmd de buizen voor de verwarming en het water tot een bepaalde temperatuur. Deze methode is snel en effectief, maar niet echt efficiënt. Het gas dat hiervoor gebruikt wordt is een fossiele brandstof en de winning hiervan is slecht voor het milieu.

Warmtepomp

Met een warmtepomp is het juist niet meer nodig om gebruik te hoeven maken van gas. Een warmtepomp maakt vaak gebruik van water of lucht voor het verwarmen van de woning. Dit kan met behulp van grondwater, dat een constante temperatuur heeft en van een diepte tot ongeveer 150 meter in de grond wordt opgepompt. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van buitenlucht voor de verwarming van de woning. In beide gevallen kan de pomp het water en de verwarming van de woning regelen. Er hoeft hiervoor geen gebruik te worden gemaakt van gas dus is dit beter voor het milieu.

Meer informatie

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse kosten is het gebruik van een warmtepomp ten opzichte van een gasketel aan te raden. Er wordt geen tot minder gas gebruikt waardoor de energiekosten omlaag gaan. Als de huidige gasketel in jouw woning nog niet aan vervanging toe is, dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van een hybride warmtepomp. Die kan gekoppeld worden aan de cv-ketel die alleen nog ter ondersteuning dient. Voor meer informatie over warmtepompen kun je kijken op de website van www.artelwarmtepomp.nl.