Leuk in huis
Image default
Woningen

Eetkamerstoel velvet: prachtig materiaal

Velvet is de Engelse vertaling van fluweel. Dat is een stof die heel geschikt is om er meubels mee te bekleden. Velvet is een materiaal dat geweven wordt uit de grondstoffen katoen of zijde. Het is in nagenoeg elke kleur te maken. Dat is de reden waarom het zo populair is bij het vormgeven van interieurs. Maar velvet heeft nog meer prettige eigenschappen. Het is een materiaal dat heel zacht aanvoelt en een prachtige glans heeft. Als je in een eetkamerstoel velvet zit is het moeilijk om de neiging te weerstaan telkens met de hand over het stof te wrijven, gewoon omdat dat fijn aanvoelt.

Eigenschappen van velvet

Als materiaal om stoelen te bekleden heeft velvet veel voordelen ten opzichte van andere materialen. Het is erg sterk en heel goed bestand tegen vuil. Vooral bij een eetkamerstoel velvet is dat een belangrijke factor, want het is niet te voorkomen dat er wel eens wat voedsel op de bekleding terecht komt. Dat kan eenvoudig worden verwijderd door de gebruiksaanwijzingen bij de meubels op te volgen. Velvet heeft een aangename glans door de haartjes die in de stof zitten. Omdat deze haartjes vrij lang zijn, kan het licht er vanuit verschillende richtingen op schijnen. Dat heeft een mooie effect op de kleur van de stof.

Productie

De eigenschappen van velvet ontstaan tijdens het productieproces. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale techniek bij het weven, waardoor de haartjes van de stof in lusjes uit de stof komen. Die lusjes worden doorgesneden en daardoor vormen zich hele dunne haartjes. Die haartjes zorgen voor het zachte gevoel dat de stof geeft als je het aanraakt. De haartje zijn ook verantwoordelijk voor de bijzondere glans van velvet. Die verandert telkens, doordat het licht op een andere manier wordt weerkaatst als de haartjes een andere richting op staan.

Verschil tussen velvet en velours

Wie niet thuis is in de verschillende soorten bekleding van stoelen kan gemakkelijk in de war raken bij het selecteren van meubels. Er wordt gesproken over velvet, fluweel en velours. Velvet is hetzelfde als fluweel. Velours is ook velvet, maar dat heeft een extra verruwende bewerking ondergaan, waardoor het minder zacht is en minder glanst. Kwalitatief zijn de stoffen goed met elkaar te vergelijken. Het maakt wat dat betreft dus niet uit of je een eetkamerstoel velvet koopt of een bekleding kiest van velours. Door middel van filters in de online webshop kan er worden gekozen uit een groot aantal kleuren, waarin velvet beschikbaar is.

 

Tip: NADUVI