Leuk in huis
Image default
Bedrijven

Haardhout voor de donkere dagen en de zomer

Je zult bij haardhout wellicht direct denken aan koude winterdagen. Natuurlijk is het dan heerlijk om bij een warm vuurtje te zitten. Echter, ook in de zomer wordt er veel gestookt. Denk aan vuurkorven, buitenhaarden, pizzaovens en barbecues.

Graag leggen wij je uit welk soort hout je nodig hebt voor welke gelegenheid

 

Haardhout voor de donkere dagen

Er zijn eigenlijk 4 soorten hout die in Nederland veel worden gebruikt. Allereerste is dat berkenhout. Dit is een zachte houtsoort en geeft heel snel een heerlijke warmte. Verder is er het steeds populairder wordende essenhout. Essenhout is een harde houtsoort, maar heeft toch een vrij snelle ontbranding en lange brandduur. Ideaal dus voor een lange donkere avond. Het derde en vierde soort hout zijn de beuken en eiken. Deze beide houtsoorten zijn erg hard en perfect om lang mee te stoken. Let wel op dat dit lastige houtsoorten zijn als je kachel niet de optimale trek heeft of het hout niet droog genoeg is.

 

Haardhout voor de vuurkorf

In de vuurkorf kan je eigenlijk van alles branden. Zorg er wel voor dat je geen bewerkt hout gebruikt zoals afvalhout. Dit geeft namelijk giftige uitstoot en kan ook erg gaan spatten. Daarnaast is het voor je buren vast ook geen fijn idee om de rook daarvan te ruiken. Ons advies is om hier berkenhout of essenhout voor te gebruiken. Ideaal om lekker op een lange zomeravond bij te zitten.

 

Haardhout voor de pizzaoven of barbecue

Wil je pizzaoven hout kopen of barbecue hout kopen?

Let dan goed op de eigenschappen van het hout.

Ons advies is als volgt:

Voor de pizzaoven gebruik je bij voorkeur een mix van Eike n Beuk. Dit zijn harde houtsoorten die een prettige aroma geven. Het is dus een echte smaakmaker! Tevens zorgt het voor een heel heet vuur wat je echt nodig hebt om de perfecte pizza te bakken.

Wil je wat sneller aan de slag dan voldoet essenhout ook prima. De temperatuur in je oven kan je goed monitoren met een infrarood meter. Bij essenhout heb je wel wat minder aroma.

Voor de barbeque gebruik je bij voorkeur een es-eik-beuk mix. Ook hier heb je met smaken te maken en het is aan te bevelen gewoon al deze soorten hout te testen en van daaruit de kijken wat je het lekkerste vind.

Eet smakelijk!