Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Lekker en duurzaam wonen

Het is weer bijna herfst en het is tijd om het binnen knus en gezellig te maken. Ook gaan we weer merken dat het kouder wordt buiten. Hoe houden we ons huis zo behaaglijk mogelijk zonder al te veel geld te betalen? Hoe kunnen we daarbij ook nog rekening houden met het milieu?

 

Duurzaam wonen

 

Duurzaam bouwen of verbouwen is een belangrijk topic geworden de afgelopen jaren, en begrijpelijk. Een lekker woonhuis heeft een behaaglijke temperatuur en de lucht is niet te droog of te vochtig. Als we het hebben over duurzaam bouwen wordt er breed gezegd gekeken naar de effecten op het milieu. Ook bij verbouwingen is dit toepasbaar, zo kun je door isoleren het verspillen van gas of elektra tegen gaan.

 

Check je energielabel

 

Een lekker woonhuis is een duurzaam woonhuis. Wil je graag duurzaam bouwen maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan eens wat het energielabel van je woning is. Wat is er eventueel al geïsoleerd en wat niet. Je kunt je woning dan gaan verduurzamen als je geen nieuwbouwwoning hebt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbel glas of het isoleren van je vloer. Het hangt ook sterk van het bouwjaar van je woning af wat je kunt isoleren, sommige huizen hebben bijvoorbeeld geen spouwmuur. Als je wilt zien waar ruimte is voor verbetering kun je ook je energieverbruik eens in de gaten houden, misschien verbruik je bij het verwarmen van je slaapkamer toch meer gas dan je dacht.

 

Beetje bij beetje

 

Pak alles tegelijk aan of begin met kleine stapjes, alle beetjes helpen. Vanuit de overheid zijn er subsidies beschikbaar om je te helpen met het doorvoeren van deze duurzame maatregelen. Kijk wel goed naar de bedrijven waarmee je in zee gaat om in aanmerking te komen voor subsidie, vaak wordt er gebruikgemaakt van certificering.

 

Nieuwbouw

 

Bij nieuwbouw wordt er tegenwoordig altijd duurzaam gebouwd, het is indrukwekkend hoe energiezuinig dit vandaag de dag kan. Een huis dat heel weinig energie nodig heeft om aangenaam te blijven wordt ook wel een passiefhuis genoemd. Dit is fijn voor het milieu en voor je eigen portemonnee. Al tijdens het ontwerpen van een huis wordt er gekeken naar de houdbaarheid van een huis, welke materialen kunnen lang mee en welke materialen zijn goed te recyclen. Welke machines zijn nodig om deze woning te maken en hoe duurzaam is het gebruik van deze machines? Wat ga jij doen, duurzaam verbouwen of ga je toch voor een duurzame nieuwbouwwoning?