Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn raamuitzetters en welke moet je kiezen?

 

 

Raamuitzetters worden gebruikt om je raam vast te zetten als je deze wilt openen. Dat brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken dat je raam volledig openklapt wat in de ergste gevallen kan leiden tot ongelukken of een raam dat in scherven ligt. Het is dan ook erg verstandig om voor stevige raamuitzetters te kiezen. Waar veel mensen echter niet van op de hoogte zijn, is dat er verschillende soorten raamuitzetters zijn. Welke de beste voor jou is, kan je uiteindelijk het beste zelf bepalen. Hier lees je daarom alles over de verschillende soorten raamuitzetters!

Raamuitzetters met stelpen

Raamuitzetters met stelpen zijn ongetwijfeld het meest bekend als het op raamuitzetters aankomt. Deze uitzetters hebben verschillende stelpen, die soms ook wel gaten worden genoemd. Met deze stelpen kan je de raamuitzetters op verschillende standen vast zetten. Er zijn raamuitzetters met verschillende hoeveelheden stelpen beschikbaar. De meest gebruikte raamuitzetters hebben zes stelpen, waardoor je raam dus op zes verschillende ventilatiestanden kan worden gezet.

Telescopische raamuitzetters

Een minder bekende soort raamuitzetters zijn de zogeheten telescopische raamuitzetters. De naam verklaard in principe al de werking van deze uitzetters. Net zoals een telescoop kun je de raamuitzetters steeds verder uitklappen. Hierdoor ziet je niet vast aan een vast aantal ventilatiestanden, wat met raamuitzetters met stelpen wel het geval is.

Wegdraaibare raamuitzetters

Tenslotte zijn er nog zogeheten wegdraaibare raamuitzetters. Of dit type raamuitzetter geschikt is voor je eigen ramen, ligt aan hoe je raam bevestigd is. Alleen als het scharnier van je raam aan de bovenkant zit, en je het raam dus vanaf beneden naar buiten uitklapt, is een wegdraaibare raamuitzetter geschikt. Wegdraaibare raamuitzetters steken uit recht uit het kozijn als ze in gebruik zijn. Als je je ramen dicht hebt, kun je de raamuitzetters naar de zijkant draaien zodat ze niet langer uitsteken.

Raamuitzetters kopen

Over het algemeen zijn er dus drie verschillende soorten raamuitzetters die je kunt kopen. Zowel de raamuitzetters met stelpen als de telescopische raamuitzetters kun je alleen gebruiken als je je raam vanaf de zijkant open kan doen. Hierbij zitten de scharnieren dus aan de andere zijkant van het raam gemonteerd. Met telescopische raamuitzetters kun je op elke wensbare stand je raam open doen. Een raamuitzetter met stelpen heeft maar een paar ventilatiestanden. De wegdraaibare raamuitzetters zijn geschikt voor ramen waarbij het scharnier aan de bovenkant van het raam zit. Deze ramen open je dus vanaf de onderkant. Nu weet je precies welke raamuitzetters je het beste kan kopen!