Leuk in huis
Image default
Woonaccessoires

De beste AV-receiver

De beste AV-receiver

Surroundgeluid hoeft geen bioscoopervaring te blijven, maar kan met het juiste luidsprekersysteem de woonkamer in. Als je denkt aan het opzetten van een eigen thuisbioscoop, heb je een centrale besturingseenheid nodig: de AV-receiver. U kunt hier nagaan welke geluidsformaten het kan ondersteunen, op welke bronnen deze kunnen worden gevonden en hoeveel luidsprekerkanalen door de ontvanger moeten worden voorzien.

Omrondkanalen correct gedecodeerd en verdeeld in het systeem

Iedereen die zich bezighoudt met het onderwerp surround zal onvermijdelijk afkortingen tegenkomen zoals 5.1 of 7.1, die aanduidingen zijn voor de frequentiekanalen die zijn verdeeld over de verschillende luidsprekers in het surroundsysteem. Het kanaal achter de stip verwijst naar de subwoofer (LFE of bas), terwijl de resterende kanalen voor de stip verwijzen naar het aantal achter-, midden- en voorluidsprekers. Als er hogetonenluidsprekers worden toegevoegd, worden deze achter het subwooferkanaal gedetecteerd, zoals in 5.1.4 systemen met 4 hogetonenluidsprekers. Er is een breed scala aan configuratie- en instellingsopties. De AV-receiver is nu niet alleen verantwoordelijk voor het doorgeven van de bestaande kanalen van het bronmedium aan de juiste, gekoppelde luidsprekers, maar ook voor het toevoegen of decoderen van kanalen. Hiervoor moet het de juiste meerkanaals geluidssystemen ondersteunen.

Automatische kalibratie helpt bij het positioneren van de luidsprekers

De ruimtes waarin het surround systeem is ondergebracht hebben verschillende afmetingen en zijn niet altijd perfect gevormd. Om de luidsprekers optimaal te kunnen configureren, moet u ze eerst correct instellen/monteren en ook correct kalibreren. Om dit complexe proces te vergemakkelijken, rusten fabrikanten hun ontvangers uit met automatische kalibratieapparatuur, bijvoorbeeld YPAO (Yamaha), MCACC (Pioneer) of Audyssey (Marantz, Denon). Hiervoor zijn meetmicrofoons nodig, die niet altijd bij de levering vangoedkope modellen zijn inbegrepen.

Welke geluidssystemen zijn beschikbaar?

Allereerst bepaalt de luidsprekerconfiguratie die u in uw thuisbioscoop wilt hebben, in ieder geval voor een deel, welke geluidssystemen de ontvanger moet ondersteunen. DTS:X of Dolby Atmos werken iets anders dan Auro 3D. De formaten zijn gecodeerd op verschillende bronnen, zoals Blu-rays, DVD’s of in de video-apps. De logo’s van het betreffende formaat worden weergegeven op de cover van het medium of in het menugedeelte van de app. De audiogegevens op het bronmedium zijn gecodeerd in stereogeluid en moeten door de ontvanger worden hersteld, wat met de geïntegreerde decoders kan worden gedaan. De fabrikanten schrijven op betrouwbare wijze welke geluidssystemen gedecodeerd zijn op de productverpakking van de AV-receiver.

Surround topklasse: 3D-geluidssystemen

De beste surround-ervaring die momenteel beschikbaar is, wordt geboden door de zogenaamde 3D-geluidsformaten, waarbij het bronmateriaal al is gemixt voor gebruik via hogetonenluidsprekers of plafondluidsprekers. Maar zelfs als dit niet het geval is, heeft elk van de systemen zijn eigen upmixer, die het basisgeluid opwaardeert voor gebruik met hogetonenluidsprekers. Met uitzondering van Auro 3D werken deze geluidsformaten soms met geluidsobjecten.

Bron van dit artikel : https://tevredenconsument.nl/elektronica/audio-hifi/de-beste-av-receiver/