Leuk in huis
Image default
Zorg

Wat leer je als opticien?

Twijfel jij erover om opticien te worden? Het is natuurlijk een prachtige roeping om mensen met verminderd zicht weer te helpen om scherp te kunnen zien. Bij een opleiding tot opticien leer je verschillende dingen, waaronder omgang met apparatuur zoals Optiekvision apparatuur. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Opleidingsniveau

Je kunt niet zomaar opticien worden door te solliciteren bij een praktijk. Je hebt hier een speciale opleiding voor nodig. De opleiding tot opticien is een mbo niveau vier en duurt drie jaar. Tijdens de opleiding kun je vaak wel al grotendeels aan de slag in een praktijk. Een opleiding tot optometrist duurt vier jaar en is HBO-niveau. Je kunt hier natuurlijk naar doorstromen na het MBO.

Omgang met materialen

Eén van de belangrijkste taken van een opticien is natuurlijk het uitvoeren van oogmetingen en het uitvinden van de maten van de lens die aanbevolen moet worden. Hiervoor gebruikt een opticien allemaal ingewikkelde en dure apparatuur. Tijdens de opleiding leer je hoe je met dergelijke apparatuur een meting uit kan voeren en hoe je zorg draagt voor deze precaire en dure apparaten. Om die reden is het ook erg belangrijk dat je tijdens de opleiding al praktijkervaring opdoet in een echte praktijk.

Verkopen en adviseren

Als opticien werk je met cliënten. Je verleent zowel een stukje zorg, als dat je een commerciële onderneming bent en wilt dat mensen in de toekomst weer voor jou kiezen. Tijdens de opleiding leer je hoe je aan de juiste mensen het juiste advies geeft en hoe je een stukje service verleent aan klanten, waardoor ze in het vervolg weer voor jou kiezen. Ook dit leer je door te doen. Daarom is leren gecombineerd met werken van belang.

Beheer van assortiment

Tot slot run je als opticien natuurlijk ook een winkel en zijn er bepaalde basisvaardigheden die daarbij komen kijken. Op de opleiding tot opticien leer je bijvoorbeeld ook hoe je op praktische wijze een assortiment runt en contacten kunt onderhouden met leveranciers, zodat je niet alleen goede zorg kunt leveren en advies kunt geven, maar ook de basisvaardigheden bezit om een bedrijf goed draaiende te kunnen houden.